Zašto miskantus ?

   Ovde ćemo samo kratko nabrojati zašto smo mi uvereni da je uzgoj Miscanthusa pravi izbor.


+ Miskantus ima najveći prinos (15-25 tona suve mase po hektaru) od svih energetskih useva pa tako i najveći energetski prinos po hektaru od 204GJ u odnosu na 168GJ koliki je energetski prinos gusto sađene enrgetske topole ili vrbe. Uljana repice ili energetski kukuruz su daleko iza miskantusa po ovom pitanju a ove kulture negativno utiču i na bilans u proizvodnji hrane.


+ Miskantus je odmah po žetvi spreman za upotrebu ili preradu i nije ga potrebno dodatno sušiti čime se štedi ogromna energija i vreme a time i puno novca. Obzirom da se suši prirodno, na nogama i tako odrveni, prilikom ubiranja količina vlage u stablu je ispod 13%, što je idealno za direktnu preradu u briket ili pelet.


+ Miskantus je vrlo prilagodljiv usev koji se gaji na lošim (5, 6 klasa) pa čak i zagađenim zemljištima, jalovištima ili pepelištima, tako da ne zauzima tlo pogodno za proizvodnju hrane. Već je rečeno da ostali energetski usevi zauzimaju dragocenu površinu potrebnu za proizvodnju hrane i time joj podižu cenu, što kod miskantusa zbog navedenih osobina nije slučaj.


+ Miskantus je zaštita od erozije i popravlja loša zemljišta tako što tokom svog životnog ciklusa opalim lišćem stvara ''malč pokrivku'' koja obogaćuje i zadržava vlagu u tlu. Nakon 15-25 godina koliki mu je životni vek, na tom zemljištu uspeva svaka kultura tako da je vrednost takve parcele višestruko uvećana. Ovakva parcela je nadalje idealna za organsku proizvodnju hrane obzirom da pod miskantusom nije bila hemijski tretirana. Nisu zabeleženi napadi insekata ili bolesti na parcelama miskantusa.


+ Miskantus je višegodišnja biljka što znači da su troškovi zasnivanja useva prisutni samo u prvoj godini. To opet dovodi do jeftinije proizvodnje u svakoj sledećoj sezoni pogotovo kada se uzme u obzir da je potreba za dodatnim agrotehničkim merama minimalna ili nikakva.


+ Miskantus se kosi i balira ili silira standardnim poljoprivrednim mašinama pa nije potrebno ulaganje u dodatnu mehanizaciju.


+ Miskantus ima izuzetno pozitivan uticaj sa ekološkog aspekta jer kao prirodna barijera vrši prečišćavanje vazduha, povećava sadržaj zemljišnog ugljenika i pospešuje biodiverzitet. Naročito se koristi i kao prirodan filter otpadnih komunalnih voda, i oko deponija smeća kao živa ograda. Produkti direktnog izgaranja miskantusa su slični kao kod drveta tako da je dozvoljno njegovo loženje u pećima i kotlovima za etažno grejanje po važećim ekološkim zakonima EU. Miskantus emituje 7,5 puta manju količinu CO2 po kWh proizvedene struje u poređenju sa ugljem.


+ Miskantus ima još dobrih osobina i upotrebnih vrednosti. Tako se miskantus može upotrebiti još kao sirovina za papirnu industriju, za proizvodnju biorazgradivih proizvoda, kao građavinski materijal. Naročito je pogodan kao podloga za životinje jer ima tri puta veću upojnu moć od drvne piljevine a tri ipo puta veću od slame. Produkt sagorelog miskantusa u procesu pirolize je agro-ugalj koji ima neprocenjivu korist u revitalizaciji degradiranog poljoprivrednog zemljišta.


+ Miskantus je sterilni hibrid tako da se razmnožava iz rizoma ili mikropropagacijom. Ovo usporava i poskupljuje zasnivanje velikih površina pa je to naizgled jedina mana ovog jedinstvenog energetskog useva. Naizgled, jer upravo to čini miskantus neinvazivnom vrstom, pa je i to ustvari njena velika prednost.

   Gore navedeni podatci su potvrđeni kroz naših 10 sezona koliko se bavimo uzgojem i razmnožavanjem miskantusa. Iznesene podatke pažljivo pratimo i analiziramo tako da ih možete prihvatiti sa punim poverenjem. Zainteresovanima nudimo poslovnu saradnju od isporuke rizoma pa preko vođenja i nadzora proizvodnje, do finalizacije zajedničkih projekata.

Miskantus usev za biomasu i grejanje