Rizomi miskantusa     Prodaja rizoma


   Poštovani, ovim putem možete naručiti i pouzećem kupiti prvoklasne rizome miskantusa proizvedene u našem bioenergetskom rasadniku. Zašto su naši rizomi visokog kvaliteta i kako i kada se sade?

 

   Obzirom da je bioenergetski rasadnik zasnovana od uvezenih rizoma i svakodnevno nadgledan, blagovremeno branjen od korova i na vreme zalivan, obezbeđeni su svi uslovi za zdrave, jedre i pri isporuci sveže rizome. Ovo je jako važno jer samo ovakvi rizomi mogu obezbediti visoki procenat nicanja.

  Rizomi se vade u novembru i aprilu, zavisno od vremenskih uslova i potražnje, tako da se možete opredeliti za jesenju ili prolećnu sadnju. Tada morate imati pripremljenu parcelu ukoliko želite sami da započnete uzgoj miskantusa. Zemljište treba da bude pripremljeno kao i za setvu kukuruza, ne mora biti visoke klase, ali bi trebalo da se obezbedi zalivanje bar u periodu nicanja ako nema prirodnih padavina kako rizomi nebi zasušili. Potrebe za vodom nisu prevelike ali im se mora obezbediti preživljavanje u prvim mesecima posle sadnje. Isto tako, u tom periodu je vrlo važna odbrana od najezde korova, okopavanjem ili prskanjem adekvatnim sredstvima. Ovo je ujedno i najkritičniji period u celom procesu uzgoja, kada je potrebno uložiti i najviše novca. Svaka sledeća sezona je sa sve manjim ulaganjima a većim prihodom. Potrebna količina rizoma koja Vam je potrebna za sadnju po jednom hektaru iznosi 14000 - 20000 komada, dakle do 2 rizoma po kvadratnom metru. Praksa je pokazala da jedan rizom po kvadratnom metru, kako se to navodi u nekim preporukama nije dovoljan za optimalan sklop i prinos miskantusa.

  Za sve savete koji su vezani za sadnju i uzgoj slonove trave možete nas kontaktirati mejlom, telefonom, viberom ili skajpom:

   E-mail:   rasko_perkucin@yahoo.com

   Mobtel:  +381 63 804 97 67      Viber

   Skype:   rasko.perkucin

Žetva pred vađenje rizoma  20.03.2023.